Velsignet og i bruk

En husvelsignelse hører med når ny bolig tas i bruk.

Og nå er det gjort! Påbygget er endelig tilbørlig velsignet. det hele skjedde mandag 29. april 2024.

Den hellige Katarina av Siena

Sta. Katarinahjemmet har sitt navn etter den hellige Katarina av Siena, og det var ekstra stas at byggets flunkende nye etasje kunne bli velsignet på akkurat denne datoen. Datoen er nemlig festdagen til den hellige Katarina av Siena. I tillegg er det Sta. Katarinahjemmets festdag.

 

Messe

Selve velsignelsen begynte med messe i kapellet. Det var biskop Bernt Eidsvig som forrettet, og med han var p. Bjørn Tao Nguyen, p. Andre Vinh og fr. John Atle fra St. Dominikus kloster.

Det var feststemning i huset da det ble invitert til husvelsignelse. Først ble det feiret messe i kapellet, før alle tok turen opp i høyden hvor husvelsignelsen fant sted. Foto: Anabella Mørk

Etter messen tok sr. Else-Britt Nilsen, husets priorinne, ordet. Hun takket alle som hadde bidratt til at ny etasje på Sta. Katarinahjemmet kunne reises. Spesielt ble Fondation des Monasteres (Frankrike), Bonifatiuswerk (Tyskland) og Oslo katolske bispedømme (Norge) nevnt, mens alle andre – små og store givere – ble takket mer generelt. Ingen nevnt, ingen glemt.

Velsignet

Så bar turen opp i ny etasje. Søstrene og inviterte gjester bivånet, mens biskop og følge sto for velsignelse og bønn.

Biskop Bernt Eidsvig gikk fra rom til rom og stenket de med vievann. Foto: Anabella Mørk

Hvert rom ble tilbørlig stenket med vievannet, og ble slik  viet Gud på en helt spesiell måte. Ja for her skal være et kloster, med både fellesarealer for klosterets søstre, og arealer for bønn, studier og forkynnelse. Helt i dominikansk ånd.

Unge prioritert

Drømmen ville vært å kunne invitere åpent til husvelsignelsen, men det lot seg ikke gjøre. Til det var kapellet for lite.

Det var derfor kun en symbolsk og liten gruppe inviterte til stede under velsignelsen.  Siden søstrene har mye av sitt virke blant unge, ble det rast besluttet at det skulle være denne gruppen som ble prioritert og da spesielt de unge som «led» under byggeprosessen: studenter, volontører og unge arbeidstagere i programmet unge i arbeid.

Søstrene har mye av sitt virke blant unge. Det var derfor naturlig at det først og fremst ble de unge som ble invitert til husvelsignelsen. Foto: Anabella Mørk

Ja, for foruten søstrene selv, bodde et tyvetalls studenter og volontører i huset under hele byggeprosessen. De levde mer eller mindre innesluttet av stillaser, akkompagnert av byggeplassens mange lyder og støy.

De unge arbeidstagerne bodde riktig nok ikke på Katarinahjemmet under byggeprosessen, men også denne herlige gjengen fikk oppleve byggeplassen på kroppen. De var nemlig på sommerjobb på Katarinahjemmet i juli måned 2023, og fikk den store oppgaven å vaske ned byggene! Og de gjorde en imponerende jobb, og fjernet enorme mengder byggestøv fra korridorer og værelser. Og ikke bare tak og vegger vasket de, men også to biblioteker med alle de bøker som befant seg der.

I tillegg var også Norges unge katolikker representert. Katarinahjemmet samarbeider tett med Norges unge katolikker, og fikk i 2017 æresmedlemskap i organisasjonen.

Også husets ansatte var invitert til velsignelsen, og flere var til stede. I tillegg var våre frivillige og velgjørere representert symbolsk, ved at flere representanter var til stede.

Pizza og Champagne

Vel overstått husvelsignelse, og det var tid for å feire. Champagne ble sprettet, og snaks og brus satt frem.  Så var det pizzafest og marsipankake på Katarinahjemmet!

En liten fest er på sin plass, når noe så stort som en husvelsignelse finner sted. Foto: Anabella Mørk

Ny etasje sto ferdig alt høsten 2023, etter en byggeprosess på rundt seks måneder. Etasjen rommer et lydstudio, et kunstverksted, stue, kjøkken og områder for retrett og studier. Nå er disse rommene også velsignet for søstrenes liv i tjeneste og fellesskap. Det er det verd å feire.

 


Fotograf under husvelsignelsen var fotograf Anabella Mørk. Hun er en av mange unge som har vokst opp i skyggen av Katarinahjemmet.


 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail