Verdens beste arbeidslag

Når et helt kloster må vaskes ned, kan det ta pusten av de fleste.

Men det tok ikke pusten fra ti unge som tok jobben!

Unge i arbeid

Søstrene har i mange år hatt et prosjekt kalt «unge i arbeid». Formålet er å gi unge i alderen 13 til 20 nyttig arbeidserfaring. For mange vil også inntekten være avgjørende i ungdomstiden.

Av økonomiske årsaker så det lenge ut til at prosjektet måtte ligge brakk i 2023. Men da behovet for å vaske ned bygningsmassen på Katarinahjemmet meldte seg – det var svært mye byggestøv å håndtere – skjøt den glimrende ideen inn å ansette i prosjektet «unge i arbeid», fremfor å leie inn profesjonell hjelp. Det skulle vise seg å være det beste som kunne skje.

Mange søkere

Utlysningen gikk ut rett før sommerferien, og skulle gi svært mange søkere til få stillinger. De yngste blant søkerne var bare 12 år gamle og de eldste 20. De aller fleste ble kalt inn til intervju, uavhengig av alder. Intervjuene pågikk fortløpende etter som søknadene kom inn.

Ganske raskt var søkerbunken så stor, at kun de i aldersgruppen 15 til 19 ble kalt inn til intervju. Dette var også aldersgruppen som søstrene søkte etter i utlysningen. Til sist fikk syv tenåringer i denne aldersgruppen sommerjobb. De har jobbet i alt fra en til tre uker hver seg.

Syv tenåringer fikk sommerjobb. De fikk leve tett på søstrene i den tid de var i arbeid. Her hilser noen av dem på sr. Else Marie, som var hjemme på besøk. Hun bor i dag på St. Josephsøstrenes pleiehjem. Foto: Katarinahjemmet

Også to unge voksne har vært i jobb. De tok på seg ansvaret som arbeidsledere. Tidligere har de selv vært ansatt i prosjektet «unge i arbeid». Med seg i sommer har de hatt en av våre tyske volontører. Også to av søstrene har bidratt – både som heiagjeng og som aktive i arbeidslagene.

Lot seg ikke skremme

Under intervjuene i forkant, ble jobben beskrevet. Nedvasking av tak, vegger, skap osv. Ungdommen mente bestemt de hadde både vilje og styrke til oppdraget. Og det skulle vise seg å være sant.

Kjøkkenet var et av rommene som ble vasket ned av ungdommen. Foto: Katarinahjemmet

For på få uker har gruppen klart å vaske ned det meste av bygningsmassen, altså to bygninger på fire etasjer hver, til søstrenes store glede. Det er snakk om korridorer, spisesaler og andre oppholdsrom, kjøkken, trappeoppganger og mye, mye mer.

To biblioteker

Men det mest imponerende er kanskje bibliotekene.

Sta. Katarinahjemmet har nemlig to biblioteker, foruten masser av bøker i korridorer og smårom. Etter en byggeprosess, blir det mye støv, og også i bøker.

De unge på sommerjobb har klart mesterstykket å vaske ned to biblioteker! Ikke bare tak, vegger og gulv. De har støvsugd hver enste bok, og klart å plassere hver bok på sin rette plass!

To biblioteker ble vasket ned. Meget imponerende. Foto: Katarinahjemmet
Også daglig drift

Men huset må også gå sin gang. Riktignok er vårt gjestehus stengt i hele juli, men både søstre, studenter og volontører er her i deler eller hele måneden. De må ha mat, og rene toaletter.

To av de unge har stått på i kulissene av nedvasken. De har sørget for at kjøkken og daglig renhold har gått sin gang.

I tillegg har de gjort en stor innsats i vaskeriet. Ikke bare sengetøy, men også dyner, puter og gardiner har fått sin vask.

Fra vaskeriet. Maskinene har gått for fullt. Her er en av arbeidslederne ved rullen, mens en av de unge bistår i bakgrunnen. Foto: Katarinahjemmet
Ny etasje

En av grunnene til at ungdommen er på jobb i sommer, er det berømte påbygget. Fjerde etasje på gamlebygget fra 1936 står snart ferdig. Veggene males disse dager, og gulvbelegg legges. Det er småpjusk igjen, og bygget «overleveres» i løpet av september i år.

Når man vasker ned store bygg etter en byggeplasstilværelse, må man også få se stedet som er skyld i det hele. De unge arbeidstagerne fikk derfor en tur opp, med omvisning og forklaring. De yngste «prøvde» også lydstudioet med en form for rap.

Omvisning i påbygget. Foto: Katarinahjemmet
Avsluttes med grillmiddag

Det sosiale har også vært viktig i sommer. Fra å være helt ukjente med hverandre, har arbeidsdagene ført gjengen sammen til et lag. Det startet kanskje med sjenanse, men snart førte arbeidslaget med seg både musikk og glede til Katarinahjemmet. Daglige små og store pauser, og ikke minst iskrem, har nok hatt litt å si, men først og fremst er det ungdommen selv som har sørget for både arbeidsmiljø, glede og en utrolig godt utført jobb.

Og siste arbeidsdag? Den er rett om hjørnet. For 14. juli er årets sommerjobb på Katarinahjemmet over. Og det skal markeres! De blir det grillmiddag og hygge på hele gjengen.

Før det vil vi si: stor takk til et fantastisk team!


STØTT PROSJEKTET

UNGE I ARBEID

Kontonummer: 1600 42 50749
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail