En sørlandsreise

Stavern, Kragerø, Risør, Arendal og Kristiansand på en helg.

Det var utflukt for Katarinahjemmets volontører i helgen.

Katekese

Foranledningen for reisen var en invitasjon til katekeselørdag i St. Ansgar menighet i Kristiansand. Menigheten ønsket seg besøk av ordensfolk, og tok kontakt med Katarinahjemmet for en tid tilbake. Kunne en søster komme på besøk og fortelle om klosterliv?

Søstrene tok utfordringen på strak arm, og besøket ble lagt til lørdag 9. mars.

Det var god stemning under katekesen i St. Ansgar menighet. Foto: Viet Nguyen
Volontørtur

Det var sr. Ane-Elisabet som besøkte menigheten, og hun inviterte like så godt med seg Katarinahjemmets volontører på turen. Bilen måtte jo kjøre like langt om det var en eller flere personer i den.

For dette var på mange vis en slå-flere-fluer-i-en-smekk-tur. Som volontør blir man nemlig invitert med på turer til menigheter utenfor Oslo. Turene finner sted ved mer eller mindre jevne mellomrom, og målet er å bli bedre kjent med Norge, men også å se kirkens liv ute i menighetene utenfor Hovedstaden.

Det kan være vanskelig å finne ledig tid for slike turer og det må tilpasses både søstrenes og volontørenes program. Alt klaffet allikevel da invitasjonen til  menighetsbesøk i Kristiansand kom opp.  Og menighetens katekesebarn fikk ikke bare besøk av en vassekte ordenssøster, men fem av Katarinahjemmets volontører fikk en lenge etterlengtet helgeutflukt med mye moro.

Arendal

Selv om målet for turen var katekeselørdag i Kristiansand, fikk også den katolske menigheten i Arendal besøk. Sogneprest Sigurd Markussen stilte med både overnatting og pizzakveld. Ekstra stas var det å få være denne menighetens mer offisielle gjester søndag 10. mars.

Gruppen fra Katarinahjemmet var da med i høymesse og kirkekaffe, og ble tatt veldig godt i mot. En bonus var det også at en gruppe for unge voksne fra Kristiansand hadde tatt turen til Arendal denne søndags formiddagen. Det ble slikt et stort innslag av unge voksne både i messen og i kirkekaffen.

Etter kirkekaffe med menigheten, inviterte p. Sigurd begge grupper til foredrag og samtale. Temaet var «hvordan høre Guds stemme». Han fortalte om sin kallsvei, før det ble åpnet for samtale og spørsmål.

P. Sigurd Markussen samlet de to besøkende gruppene til foredrag og samtale. Det var de unge voksne i St. Ansgar menighet og volontørene ved Sta. Katarinahjemmet som besøkte Arendal denne søndagen. Foto: L. Attar
Påskespill

Lørdagen var St. Ansgar menighet i Kristiansand verdskap. Og elevene var godt forberedte for klosterbesøk. Mange stilte spørsmål, og i alle klasser var det gode samtaler mellom barn og søster. Ikke bare temaet klosterliv ble berørt, men også mange temaer barna tok opp spontant ble berørt. Her var det spørsmål om det kristne liv generelt, om død og liv, skriftemål og synd, flukt og rasisme og mye mer. Selv kvinnedagen og dans ble tatt opp som tema.

Katekesens høydepunkt var allikevel messen og påskespillet. Ja, for i stedet for preken hadde flere av elevene forberedt et vakkert påskespill. Både lidelseshistorie og oppstandelse var belyst.

Barna fremførte påskespill under messen. Her har de siste gjennomgang før messen. Foto: Katarinahjemmet
Den gode hyrde

I 2019 døde en av våre søstre, bare 49 år gammel. Det var sr. Agnes Lalu. Hun var utdannet lærer og hadde også tilleggsutdannelse i Den gode hyrde katekese. I årene før hun døde hadde hun et eget katekeserom på Katarinahjemmet, og mange elever kom til katekese hos henne.

Sr. Agnes med Den gode hyrde katekese på Katarinahjemmet. Foto: Katarinahjemmets arkiv

Da sr. Agnes døde, var det ingen søstre på Katarinahjemmet som hadde kompetanse i akkurat denne katekeseformen. St. Ansgar menighet i Kristiansand arvet derfor alt hennes katekesemateriale. De ønsket å starte opp denne typen katekese, men hadde ikke det som skulle til.

Under katekeselørdagen 9. mars kunne menigheten stolt vise frem tre små rom innredet for Den gode hyrde katekese delvis ved hjelp av sr. Agnes katekesemateriale.

St. Ansgar katolske menighet i Kristiansand arvet alt materialet for Den gode hyrde katekese etter sr. Agnes Lalu. Her er en fremstilling av Jerusalem. Den har plass i et av katekeserommene. Foto: Katarinahjemmet
Kragerø

Søndag ettermiddag sto returen for døren. På reisen ned hadde både Stavern og Risør fått besøk, hvor både festningsvern og hvite små trehus ble beskuet. På hjemreisen ville gruppen innom Kragerø, og valget viste seg å være godt.

For her var ikke bare vakkert, med hav og små bergknauser med hus. Her var en katolsk kirke. Eller et kapell, for å være presis. Kapellet ligger i annen etasje av Tinas Wok & Sushi, og er samlingssted for katolikker i området. Det er messe i kapellet en gang i måneden. Da kommer prest fra stedets katolske menighetskirke, som ligger i Porsgrunn.

Det katolske kapellet i Kragerø er kommet til ved initiativ fra familien Nguyen i Kragerø. De har stilt hele annen etasje i huset til rådighet for kirken og de troende i området. Foto: Katarinahjemmet

Også volontørene besøkte kapellet, og ba her en stund. Etterpå fikk de servert en nydelig middag i etasjen under. Det var en stor opplevelse for alle, og en fin avslutning på en begivenhetsrik reise gjennom Norge.


 

Vil du støtte søstrenes viktige arbeid? Se vår givertjeneste.


 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail