Fra flom til nonnekalas

Søndag var 16 ordenssøstre samlet på Hønefoss.

De representerte de om lag 120 katolske ordenssøstre som i dag lever spredt utover Norges land.

Fire ordenshus

Det var firer ordenshus som kom sammen denne søndagen. Vertskap var Søstrene av Det Hellige Kors Nha Trang. Søstrene har vært bosatt på Hønefoss siden 2003 og utgjør et viktig bidrag i menighetslivet, så vel som i bybildet og på sine forskjellige arbeidsplasser. De bidrar også i kirkelivet i menigheter i Oslo, Hallingdal og Valdres.

Og mens søstrene på Hønefoss ventet på besøk, gjorde tre ordenshus i Oslo seg klar for mer landlige omgivelser. Det var St. Josephsøstrene på Grefsen, St. Elisabethsøstrene på Nordstand og dominikanerinnene på Katarinahjemmet. Også dominikanerinnene på Lunden kloster skulle vært med, men ble forhindret i siste liten.

Menighetsbesøk

Dagen begynte med messe i menighetskirken, St. Teresia, hvor p. Josef Ottersen ønsket søstrene velkommen. Det ble en vakker messe med sang og orgelspill.

Også søstrene sa noen ord. Sr. Anne Bente Hadland takket menigheten for en fin messe, og fortalte kort om ordenssøstre i Norge.

Så var det kirkekaffe og hyggelig samvær med menigheten.

Med vann til døren

Etter kirkekaffe gikk turen over til søstrenes kloster. Klosteret ligger bare et steinkast fra kirken.

De besøkende var svært interessert i både hus og hage. Ja, kanskje mer enn vanlig er. For her ble en menighet og et kloster besøkt, som nylig ble evakuert på grunn av flom og uvær. For da Hans stormet landet som verst, ble både sogneprest og søstre på Hønefoss evakuert. De fikk bare med seg sine mest nødvendige eiendeler, og fikk ikke returnere før ti døgn senere.

Sognepresten kunne fortelle om skade på kirken og i landskapet rundt denne, mens søstrene lettet sa at vannet hadde stanset rett før det nådde husveggen deres.

De besøkende kunne allikevel vitne store ødeleggelser også på søstrenes hage. Både potet, rips og andre nyttevekster var totalt ødelagt.

Pæreslang

Men noe nyttevekster var bevart, og dro nytte av alt vannet. For her bugnet det av store pærer og fantastiske plommer. Og det til søstrenes begeistring.

Og om Oslosøstrene snek seg til en rask og usett smak, ble gleden enda større da vertskapet kom med poser og sa det bare var å plukke med seg. Få lot seg be to ganger.

Grillfest

Men hovedformålet med turen var verken flominspeksjon eller pæreslang.

Søstrene kom rett og slett sammen for å ha det hyggelig. Og stemningen var deretter.

Med nydelig grillmat etterfulgt av både kaker og is, ble dette en virkelig hyggelig dag. Et skikkelig nonnekalas på Hønefoss for både vertskap og besøkende fra Oslo.

Og alle var enige i at dette må gjentas.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail