Pilegrimstur til Rouen i Frankrike

I anledning tusenårsminnet for Olav den Helliges omvendelse i Rouen 15.-19. oktober 2014 inviterte sr. Else-Britt Nilsen, generalpriorinne for vår kongregasjon, søstrene i Norge og Frankrike med på pilegrimstur. De som hadde mulighet, tok del i hele eller deler av feiringen.

Hellig Olav ble døpt i katedralen i Rouen i år 1014, og det var spesielt å kunne feire 1000-års jubileet for hans dåp akkurat her. Utenom søstrene var det også andre pilegrimer i byen. Både den katolske og Den norske kirke var godt representert, med geistlighet og legfolk. Den norske ambassadør til Frankrike var også til stede på de fleste fellesarrangementer. I tillegg deltok pilegrimer fra blant annet England og Frankrike.

Men ikke bare Hellig Olav og det norske folk kan føre noe av sin kristne opprinnelse tilbake til Rouen og slik til Frankrike. Også vår kongregasjon kommer opprinnelig fra dette landet, da vi kan takke fire franske søstre for at de i 1928 tok båt til Oslo for å grunnlegge Sta. Katarinahjemmet. Det var derfor en ekstra stor glede å kunne feire disse dagene sammen med våre franske medsøstre og i deres hjemland.

Noen søstre ankom Rouen allerede onsdag 15. oktober, og var til stede da Olavsoratoriet ble fremført i Rouen-katedralen. Rundt to hundre franske og norske sangere og musikere bidro.

Torsdag 16. oktober var selve festdagen for Olav den helliges dåp. Dagen ble markert med messe i et sidekapell i katedralen, hvor pilegrimer fra flere av våre menigheter i Norge var til stede. Blant annet var store grupper fra st. Paul kirke i Bergen og st. Olav menighet i Trondheim representert, men også pilegrimer fra Oslo og andre steder i landet var møtt frem.

Fredag 17. oktober benyttet flere av søstrene anledningen til å se Rouen. Det ble vandring i Jean D’Arcs fotspor, en annen helgen med tilknytning til byen. Det var her hun i sin tid ble holdt fanget, dømt og brent på bålet. Det ble også tid til å «føle» bykulturen mer på kroppen. Man besøkte blant annet markedet, vandret i smale smug og gater og smakte lokal mat og drikke. Kvelden ble avsluttet med offisiell konsert i katedralen. Det var Trondheimssolistene og Scola Sactae Sunnivae som fremførte Rex Olavus. I kirkerommet kunne man også se et utvalg av Håkon Gullvågs maleriserie «Den bibelske syklus».

 

Lørdag 18. oktober startet med seminar hvor blant annet p. Egil Mogstad ga en innføring om «Olavs dåp i Rouen» og professor emeritus Jean Renaud foreleste over «Vikingenes Normandie på Olav Haraldsons tid». På kvelden var alle pilegrimer invitert til økumenisk gudstjeneste, hvor preses i bispemøtet i Den norske kirke, biskop Helga Haugland Byfuglien, prekte. Under gudstjenesten ble det avduket en minnetavle over Hellig Olavs dåp.

Søndag 19. oktober var pilegrimsturens siste dag. Den offisielle feiringen ble avsluttet med høymesse i katedralen, hvor biskop Bernt Eidsvig overbragte en relikvie av Hellig Olav til katedralen.

Men for søstrene var dette ikke alt. Som en ekstra bonus til vår fransk-norske kongregasjon, feiret vi enda et jubileum. For sr. Else- Britt inviterte søstrene med ut av Rouen og til et aldershjem i utkanten av byen. Her ventet sr. Ste. Genivieve, en av kongregasjonens eldste søstre, som fylte 100 år i juli. Det ble Champagne allerede tidlig på formiddagen, og en stor feiring av 100-åringen.

                            

 

                       

 

 

 
(Foto: Bilde 1 sr. Dana Benedikta.)
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail