Maggy fra Burundi

Vi er så heldige å ha besøk av Maggy fra Burundi for tiden. MARGUERITE BARANKITSE, heter hun, og har gjennom 20 år og vel så det gitt håp og muligheter til 30.000 barn i Burundi og etterhvert også Kongo. Foreldreløse barn, gatebarn, aidssmittede barn, barnesoldater, krigsskadde barn.

Maggys mål har hele tiden vært å bringe lys  – Kristi lys – inn i menneskenes mørke. Du kan lese mer om henne her.

Vi bringer her et lite utdrag av et intervju med henne.

"når vi tilgir, gir vi verden fred"

I løpet av intervjuet med Maggy ba jeg henne si litt mer om dette budskapet som hun hele tiden insisterer på – nødvendigheten av tilgivelse for å bygge freden. Og hun svarer med et helt konkret eksempel. "Fra jeg var barn, var jeg vant til å gå med mat til fangene i fengslet hver søndag. Det var min mor som lærte meg dette, og jeg har fortsatt med det. En gang ved juletider ble jeg tatt imot av fangevokteren og presentert for noen av fangene. Så hørte jeg en som ropte – 'jeg vil se Maggy!' – Hvem er det, spurte jeg. 'Det er han som brant ihjel tanten din – han skal straffes hardt for det.' Men jeg vil gjerne se ham, sa jeg. Og de førte ham til meg – han var fryktelig torturert, og jeg ba om å få bringe ham til sykehuset. Der stelte jeg sårene hans, og han spurte: 'hvorfor gjør du dette mot meg?' Jeg svarte: 'Du er kriminell, men du er også min bror. Hvis du ber om tilgivelse, kan du gjøre store ting. Du er ikke forutbestemt til å gjøre onde ting.' Han så på meg og gråt. Vi gråt begge to, og han sa 'din tilgivelse har løftet meg opp. Nå er jeg et menneske.' Når vi tilgir, blir vi nye – hvis du ikke tilgir, har du ingen fremtid – for hatet vil ødelegge deg, du har en torn i ditt hjerte som må ut. Hvis du tilgir, hvis du klarer å snu bladet med den personen som har såret eller skadet deg, da kan du forandre verden – du helbreder deg selv, den personen, og du helbreder verden – Tilgivelse helbreder verden.

Dette er det sublime budskapet Gud har gitt oss å gi videre – Han ble født for å gi fred. Bare husk englenes sang over Betlehemsmarkene om fred på jorden! Han som kom for å bære alles synder – Når vi blir i stand til å tilgi, da gir vi verden fred."

(Utdrag fra intervju ved sr. Anne Bente . Foto sr. Dana Benedicta)

 

Dersom du bor i Oslo-området, har du anledning til å høre henne snakke om tilgivelse og forsoning søndag: "Reconciliation after war – is it possible?" Sted Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo, søndag 19. oktober kl. 14.00.

 

                               

         

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail