Endelig der

Da Sidsel kom på sykehjem, fikk også farens mesterverk et nytt hjem.

Blyglassvindu

Mesterverket er et blyglassvindu. Og ikke et viklet som helst heller. Det er selveste mesteroppgaven til hennes far, Krøger Erling Skovsrud.

Sidsels far Krøger Erling Skovsrud. Foto: privat

Faren vokste opp i skyggen av familiebedriften O. Skovsrud/forgyller-glassmester/ramme & speilfabrikk. Sammen med broren skulle han ta over driften og føre familiearven videre. Mens broren utdannet seg til forgyller, tok Krøger Erling på seg oppgaven som glassmester. Verkstedet er i dag mulig å besøke på Maihaugen på Lillehammer, mens Krøger Erlig Skovsruds mesteroppgave har funnet sitt hjem på Katarinahjemmet.

Plassert

På et tidspunkt ble blyglassvinduet gitt til datteren, Sidsel Skovsrud, og fikk en plass i stuedøren i hennes boliger. Det har fulgt henne gjennom livet, men kunne ikke bli med på sykehjemmet.

Det var derfor en stor glede da en av søstrene kunne dra ut til sykehjemmet den 1. september 2023.

For denne dagen, etter snart to år på lager og kun en to ukers tid før hele påbygget ferdigstilles, fikk blyglassvinduet sin nye og permanente plassering. I den splitter nye etasjen på Katarinahjemmet.

«Det betyr mye for meg at andre kan glede seg over dette vinduet,» sier Sidsel. Hun har nettopp fått se et foto av vinduet, slik det er blitt plassert i dag. Etter en tur hos en langt yngre glassmester, er farens mesterverk montert i ny dør. «Det er noe av det første vi ser når vi kommer opp i etasjen,» forteller søsteren som er innom sykehjemmet for å vise foto av døren.

50 år med Katarinahjemmet

Sidsel forteller at Katarinahjemmet betyr mye for henne. Ikke bare har hun jobbet i resepsjonen her i svært mange år, men hun har på et vis kjent stedet før hun visste om det. «Moren min vokste opp i samme område av byen som sr. Elisabeth Chauvin,» smiler Sidsel, «og vi kjente familien». Niesen til sr. Elisabeth ble derfor naturlig fadder, da Sidsel i voksen alder konverterte til den katolske kirke.

Da sr. Elisabeth trådte inn på Katarinahjemmet skulle hun, med sin norsk-franske bakgrunn, bli viden kjent som fransklærer. Sidsel var bare en av svært mange elever. Undervisningen fant sted på Katarinahjemmet.

Sr. Elisabeth underviste i fransk språk og litteratur. Hun var også kunstinteressert, og mange av kunstbøkene på Katarinahjemmet stammer fra hennes tid. Hun underviste både enkeltpersoner og grupper. Foto: Katarinahjemmets arkiv
Takk til Sidsel

Gradvis ble også de andre søstrene et begrep i Sidsels hverdag. «Jeg har kjent søstrene i rundt 50 år!» forteller hun, og legger til at hun har kjent de fleste søstrene som har vært i klosteret.

Vi takker Sidsel for blyglassvinduet, som vil være til glede for mange generasjoner søstre fra nå.


Støtt gjerne søstrenes arbeid

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail