Åpning av dominikanerordenens 800 års jubileum

Lørdag 7. november ble Dominikanerordenens 800 års jubileum innledet i St. Dominikus kirke i Oslo. Åpningen ble markert ved festmesse, denne dagen på nynorsk, etterfulgt av høytidelig vesper. I Oslo finner vi tre dominikanske klostre, St. Dominikus kloster for brødre, Sta. Katarinahjemmet for apostoliske søstre og Lunden kloster for nonner. Alle klostrene var representert ved åpningen av jubileet. Etter messe og vesper tok brødre, søstre og nonner veien til Sta. Katarinahjemmet hvor dagen ble markert med hyggelig samvær utover kvelden.
 
Dominikanerordenen åpnet sitt første kloster i Oslo i 1239, Olavsklosteret. Det var også andre klostre i Norge i tidligere tider, blant annet i Bergen. Klostrene ble stengt etter Reformasjonen da munke- og nonneordener ble forbudt i Norge. Olavsklosteret er i dag en ruin som kan besøkes. 
 
I 1921 kom dominikanerne tilbake til Norge. Det var franske dominikanerpatrene som grunnla det første klosteret i Neuberggate i Oslo. I 1928 ble Sta. Katarinahjemmet grunnlagt. I likhet med brødrene kom også de apostoliske søstre fra Frankrike. Lunden kloster ble grunnlagt i 1951, og Oslo fikk slik et nærvær av dominikanske nonner. I 1953 grunnla engelske apostoliske søstre et dominikanerinnekloster i Bodø. I tillegg til brødre, søstre og nonner, er det en større gruppe legdominikanere i Norge. Sigrid Undset var i sin tid en av disse, og gikk under navnet søster Olava.
 

           

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail