Stor oppslutning

Lørdag 30 november sto dørene åpne på Katarinahjemmet.

og mange fant veien inn.

Lang tradisjon

Åpen dag bygger på en lang tradisjon her hos oss. Søstrene begynte juleforberedelsene med åpne dører alt de første årene etter etableringen i Oslo.

Søstrene ankom Oslo i mai 1928, etter oppfordring fra blant annet brødrene i St. Dominikus kirke. Brødrene etablerte klosteret St. Dominikus i 1921, og ønsket om å kunne samarbeide med søstre i egen orden oppsto raskt. De henvendte seg derfor til dominikanerinneklostre i Frankrike, og fikk napp hos en liten kongregasjon i Paris.

Men også legfolk ivret for å få dominikanerinner til landet. Blant kjente navn finner vi Sigrid Undset. Sammen med andre legfolk og prior hos dominikanerne opprettet hun stiftelsen Det Dominikanske Hjem og kjøpte tunet hvor Katarinahjemmet ligger i dag.

Det nyetablerte klosteret besto av flere trehus på et tun. Hvert hus fikk navn etter en dominikansk helgen. Rosahjemmet står enda, mens Sta. Katarinahjemmet i dag er en murbygning oppført av søstrene i 1935 og 1976. På oppfordring fra den franske ambassade åpnet søstrene en fransk barneskole (3-6-åringer). Skolen lå i trehuset Imeldahjemmet (som ble revet på 1970-tallet), og var åpen over en tiårsperiode. På bildet passerer elevene foran et av trehusene på 17 mai. Foto: Sta. Katarinahjemmets arkiv.

Søstrene som ankom med båt inn Oslofjorden mai 1928, kunne derfor flytte direkte inn på tunet i utkanten av byen. Kort tid etter åpnet søstrene «hjem for unge piker» et pensjonat for kvinner. Pensjonatet er i dag vårt studenthjem.

Katarinahjemmet og søstrene der ble raskt en viktig kulturinstitusjon og en brobygger mellom den katolske kirke og samfunnet for øvrig. I mange år ble det blant annet satt opp årlige teaterforestillinger på Katarinahjemmet, men kostymer og kulisser i utlån fra Nasjonalteateret. Forestillingene gikk annenhver dag på norsk og fransk, og skuespillerne var kvinnene som bodde i pensjonatet.

Fra en av mange teaterforestillinger på Sta. Katarinahjemmet. Foto fra Katarinahjemmets arkiv.
Julemarked

Åpen dag med julemarked ble også en tradisjon.  For uten bistand var det vanskelig for søstrene å klare misjonen de hadde sagt ja til.  Den årlige innsamlingen har derfor bidratt til søstrenes pastorale virke i Oslo i alle år, så vel som til støtte til forskjellige bygningsprosjekter.

Salget har flere sider. Mye er bruktmarked med basis i gaver gitt klosteret nettopp til dette formål. En liten kafé gir mulighet til å møtes til samtale og hygge.

En koselig kafé gjør det mulig å møte familie og venner. Foto Katarinahjemmet.

Men også bøker og klosterprodukter selges denne dagen. Spesielt populært er kanskje julekaker, og mange sies å legge innkjøp av nettopp dette til Katarinahjemmet.

I tillegg er det utlodning med forskjellige gevinster, hvor matkurven er den mest populære. Opprinnelig ble matkurven donert av den franske ambassade, siden klosteret lenge var å anse som fransk, men siden den siste franskfødte søsteren, sr. Chantal Leroy, returnerte til Frankrike i 2007, har klosteret sørget for kurven.

Juleverksted

På 1990-tallet fikk åpen dag et lite tillegg. Vi åpent et juleverksted for barn.

En frivillig bistår under pepperkakepynting, en populær aktivitet. Foto: Katarinahjemmet

Juleverkstedet er svært populært. Her kan lys dryppes, julekrybber og rosenkranser lages, eller man kan pynte pepperkake eller gjøre hva man vil med de mange mulighetene materialet gir. Hovedsaken er uansett å kunne tilbringe tis dammen på tvers av generasjoner, lage litt julegaver og å ha det kjekt.

Frivillighet

Men dagen gir seg ikke selv. Uten en stor gruppe frivillige ville den ikke vært mulig å få til. Aldersspennet blant de frivillige var stort. Den yngste ned i 11-årsalder og den eldste i 90-årene. Her er skoleelever, studenter, voksne og eldre side om side. De fleste frivillige kom fra Stor-Oslo, men også frivillige med lengre reisevei var representert. Her var frivillige fra katolske menigheter i Askim, Tønsberg, Hønefoss, Asker og Bærum, foruten menighetene i Oslo representert. Også andre utenom det rent katolske miljøet stilte opp som frivillig.

Det yngste teamet av frivillige var i «kakebua», hvor det var salg av julekaker og hvor barna kunne pynte pepperkaker. Foto Katarinahjemmet.

Flere av de frivillige stiller opp over lang tid. Pensjonister strikker og lager annet håndverk gjennom året, mens andre igjen er med å plukker bær og sopp. Så kommer flere de siste ukene før dagen, og rigger til. Unge bærer bord, dekker gulv og setter opp hyller. Andre igjen bistår i baking, pakking og merking av alt som er tilberedt til salget.

Så er det selve dagen. Da kommer enda flere frivillige. De bistår i bodene, på kjøkken, i juleverksted eller i den lille kaféen. Andre igjen kommer friske og uthvilte på slutten av dagen og rydder opp. Slik er huset tilbake i god stand på et par timer. En stor kontrast til opprigging, som tar en ukes tid.

Frivilligfest

Så kommer kvelden. Da braker det løs for en en liten feiring for søstrene og frivillige. Det er en enkel aftens, men fest like så. Alle hygger seg og takker for vel overstått.

Etter avsluttet dag og opprydding var det felles aftens for søstre, studenter, volontører og frivillige. Vel blåst! Foto: Katarinahjemmet

Festen er for hele huset: søstre, studenter og volontører og frivillige til Åpen dag. Ja, for her har vi glemt å nevne at også våre rundt 20 studenter og volontører gjør en stor insats for Åpen dag. Noen dager før samles de nemlig til den store pepperkakebakedagen. De baker de pepperkakene som barna siden kan pynte på Åpen dag.

Vi takker alle våre studenter, volontører og frivillige for vår Åpne dag ble så flott.

Fortsatt mulig å støtte

For å kunne tilby alt det Sta. Katarinahjemmet gjør, er vi avhengig av gaver. Vi mottar ikke statsstøtte, og er avhengig av tilskudd og gaver for å kunne holde et tilbud for alle de som finner veien til oss. Det være seg i arrangementer, samtale, liturgi eller annet. Det er alltid mulig å støtte vårt arbeid eller vårt byggefond. Se gjerne vår giverside for mer informasjon, eller sett av neste års åpen dag hvor det igjen blir mulig å stikke innom og støtte klosteret.

Åpen dag er alltid lørdag før første advent, som i 2025 faller på lørdag 29. november.


BLI GIVER OG STØTT SØSTRENES VIKTIGE TILSTEDEVÆRELSE I NORGE

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail