Ung og i jobb

Slitsomt, lærerikt, gøy og sosialt!

Det var beskrivelsen våre unge arbeidstagere ga om årets sommerjobb på Katarinahjemmet.

Tre raske uker

I tre fulle uker har fantastisk ungdom inntatt Katarinahjemmet. De yngste har så vidt rukket å fylle 13 år, mens de eldste er 17.

Det begynte svært stille, men ganske snart lød det ungdommelig musikk fra stadig flere kriker og kroker her hos oss. Å arbeide til musikk gjør dagen kortere, og man glemmer også at man ikke kjenner hverandre så godt. Stemningen ble god og vi må innrømme at de tre ukene med sommerjobbteamet gikk veldig fort.

Både ute og inne

Ungdommen var opprinnelig delt i tre arbeidslag – hageteamet, vedlikeholdsteamet og bibliotek – men alle fikk prøvd seg både ute og inne.

Dagene startet allerede klokken 9 om morgenen, og det med morgenmøte. Arbeidet ble fordelt og alle satte i gang med stor iver og imponerende utholdenhet. Det var ikke den oppgave som var for stor eller for kjedelig. Her brettet man opp ermene og satte i gang. Verken skitt, innsekter eller tunge tak stoppet denne gjengen.

En av oppgavene var å rengjøre søppelhuset. Det var gøy, mente han som fikk oppdraget. Å bruke høytrykkspyler var nok med å gjorde arbeidet ekstra spennende. I bakgrunnen er det lagt til rette for plen og blomstereng. Foto: Katarinahjemmet

 

Et yrende liv

Et av prosjektene for hageteamet var å gjøre hagen mer egnet for et mangfoldig liv.

Det er et rikt liv av innsekter i klosterhagen, og foruten bikuber er det også mange forskjellige arter ville innsekter. Også flere fuglearter har sitt bosted i klosterhagens gamle og store trær,  mens sommerfuglarter nyter blomstenes nektar på bakkenivå.

I tillegg til et rikt liv av ville insekter er det to bikuber på Katarinahjemmet. Kubene stelles av birøktere og inngår i prosjektet ByBi. Bigården heter Sta. Katarina. Foto: Katarinahjemmet
Grønne midler

Det var en selvfølge for hageteamet å sørge for både vann og nektar i form av vannbad, planter og innsekthotell. Det var derfor en stor glede at klosteret i vår mottok et lite bidrag av grønne midler fra Frogner Bydel i Oslo. Beløpet – sammen med flere blomstergaver fra privatpersoner – gjorde det mulig å virkelig lage en vakrere hage sammen med hageteamet.

Hageteamet gjorde blant annet klar for gressplen, eng og et lite korsbed. Mange planter ble gravd opp et sted og flyttet et annet sted, mens splitter nye plantene – innkjøpt med grønne midler eller donert – også fikk egnet plass i forskjellige bed.

Selv om blomstergaver og grønne midler ga mulighet til et enda rikere blomsterflor i klosterhagen, ble det lagt ned et stort arbeid i å flytte på allerede eksisterende planter. Her fra engen mot gaten. Foto: Katarinahjemmet

Men hagen er stor og kanskje mer som en park å regne, så ferdig er nok ikke klosterhagen enda. Godt på vei mot en vakrere og grønnere hverdag på Katarinahjemmet må man allikevel si vi har oppnådd, takket være et flott ungt hageteam, grønne midler fra bydelen og blomstergaver fra gode givere.

Vask, teip, sparkel og maling

Første uke var både hage- og vedlikeholdsteamet ute. Med rask opplæring mestret de unge arbeidstagerne både å beise, olje og lakkere.  Slik ble husets utvendige fasade langt på vei forbedret. Fra å være rustholdig eller slitt, ble både dører og gelendre nydelige å se til.

En glede var det også at de unge mestret denne oppgaven så godt, at de like så godt fikk oppdraget å male to korridorer! Dette var ikke et arbeid som sto i listen, så det sier noe om arbeidsevnen til disse ungdommene. Malingen var et samarbeidsprosjekt. Alle var med i minst et av trinnene. Noen vasket ned før malingen, andre teipet eller sparklet, før gangene fikk to lag med maling. Så var det å fjerne teipen igjen og sette tilbake møbler, henge opp bilder og så videre.

Å male lange korridorer i to etasjer uten før å ha holdt en malerpensel – og det på fjorten dager – er en bragd. Ungdommen besto prøven med glans. Foto: Katarinahjemmet
Årsrengjøring

Et stort hus trenger til både daglig- og mer grovrengjøring.

Vårt sommerjobbteams hovedoppgave var nettopp grovrengjøringen. Og de gjorde det imponerende godt. Å vaske balkonger, tak og vegger både her og der, et helt kapell (benkene) og et storkjøkken, er beundringsverdig. Og denne gjengen klarte det!

En av de kanskje tyngste oppgavene var å skrubbe benkene i kapellet. De eldste benkene er fra kapellet sto ferdig i 1936, og trengte grundig vask. Nå er det gjort. Foto: Katarinahjemmet
Bibliotek og administrasjon

Men i år satset vi også på bibliotekene. Ja, for her er det to klosterbiblioteker. En av de unge arbeidstagerne hadde som sitt hovedfelt å ordne med biblioteket. Kategorisere, merke, føre inn i datasystem.

I tillegg til bibliotek assisterte hun i administrasjonen. Forberedte både postkasser, matlokk og navneskilt for nye og gamle studenter. Ja, for her venter vi et nytt studieår, og da er det mye som må forberedes.

Søstre, frivillige og unge voksne

Sommerjobbing går ikke helt av seg selv. Det må også veiledere og kolleger til. Årets sommerjobbteam jobbet derfor side om side med søstre, frivillige og ikke minst en liten håndfull unge voksne arbeidstagere, som selv har vært med i prosjektet ung i arbeid.

Sr. Dana Benedicta veileder to av de yngste arbeidstagerne i beisning. Foto: Katarinahjemmet

Ja, for dette er et prosjekt, hvor søstrene, ved å ansatte ungdom, håper å kunne bidra til viktig arbeidserfaring, så vel som til mulighet til å tjente til egne lommepenger. Forhåpentligvis bidrar programmet til å gjøre en aldri så liten forskjell i de unges liv, selv om det bare er et fåtall som får anledning til å tas opp i programmet på grunn av den uunngåelige kostnaden som følger ansettelser. Til årets sommerjobb var det mange gode søkere, men bare få endte med en ansettelse.

Uansett. Lærerikt er det for de som er med. Det kunne de unge i år skrive under på. De kom og visste knapt å skru på støvsugeren, og drar nå videre med svært god kunnskap både innen hage, vedlikehold og rengjøring.

De unge medarbeiderne rengjorde blant annet balkonger. Foto: Katarinahjemmet

Etter tre ukers sommerjobbing på Katarinahjemmet, kan vi takke våre unge arbeidstagere for en fantastisk og imponerende innsats.

Vi ønsker gjengen lykke til videre i livet. Stå på folkens. Dette klarer dere.


 

Vil du støtte vårt arbeid i Norge?

Se vår givertjeneste.


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail