Denne helgen var det volontørtur til Tønsberg.
Det var fem volontører og en av søstrene som dro.
Volontører
I 2005 startet søstrene et nytt prosjekt for unge kvinner. Formålet var å gi unge kvinner mulighet til å gi noen måneder til frivillig innsats i Kirken.
I utgangspunktet var prosjektet rettet mot unge kvinner i Norge, men ble raskt utvidet til å bli et kulturutvekslingsprosjekt i samarbeid med Dominican volunteers international (avsluttet), hvor kvinner fra andre deler av verden kunne komme.
Fra 2012 ba også Bonifatiuswerk om å få inkludere sine unge i programmet Praktikum im Norden, og fra året etter har unge kvinner fra Tyskland også kommet til Katarinahjemmet.
Katarinahjemmet har i dag åtte volontører, hvorav de fleste er fra Norge.
Kulturutveksling
Programmet er også et kulturprogram, hvor en smak av norsk språk, historie og kultur hører med.
Volontører på utveksling fra andre land får lære norsk språk. Noen går på skole, mens andre får undervisning i klosteret.
Men historie og kultur hører med for alle. Ved museumsbesøk, matopplevelser, besøk i familier, turer i naturen, med mer, gis det anledning til å lære mer om eget land, eller landet som besøkes.
Og dette var mye av bakgrunnen for turen til Tønsberg.
Middelalder
Helgen i Tønsberg var satt av til norsk middelalder. Gruppen besøkte derfor middelalderfestivalen på Slottsfjellet, hvor det var konserter, skyting med bue og smak av sveler.
Ruinene i byens bibliotek og slottsfjellmuseet ble også besøkt, hvor borger, kongerekker, kirkeliv og mye annet var presentert. Det ble også satt tid til en tur til Oseberghaugen.
Hvalfangst
Det som slo best an blant enkelte var allikevel den store samlingen av hvalskjelleter. Med skepsis til hvalfangst generelt, ble hvert skjelett studert nøye.
Natur, krig og fred
En dag var satt av til friluftsliv. Turen gikk da til Verdens ende og Moutmarka. Det ble piknik i tradisjonell norsk stil. Hutrende kalt og full vind, ga et noe utfordrende måltid.
I Moutmarka kom gruppen over en gammel bunker fra Annen verdenskrig, og selv om middelalder var det egentlige fokus på turen, tok alle seg tid til å stanse opp for en liten fredsmarkering. Her ble det bedt om fred i verden.
Kirke
En del av volontørprogrammet er å erfare den katolske kirkes liv i Norge. Turene til lokale menigheter er en del av dette.
Denne gangen var det St. Olav menighet i Tønsberg som fikk besøk. Kirken ligger hyggelig til i et boligområde. Ved siden av finner vi Elisabethsøstrenes kommunitet, og ved siden av dem igjen presteboligen.
Denne turen ble opplevelsen av menighetslivet spesielt nært. Med innlosjering hos Elisabethsøstrene ble det mulighet for å se noe av deres liv, be med dem og spise med dem.
Og måltid ble det! En kveld var nemlig satt av til tid med søstrene. Det skulle bli enda en opplevelse av norsk matkultur. Utendørs rekeaften!
Rekeaftenen fant sted i søstrenes hage, en noe kald og vindfull kveld.
Men utstyrt med masse klær, skulle det bli en hyggelig kveld. Og kanskje spesielt fordi ikke alle hadde opplevd denne måten å innta reker på tidligere, ble måltidet til en opplevelse.
Under måltidet kunne også priorinne, sr. Karolina, fortelle gruppen om Elisabethsøstrenes historie i Norge. Det gjorde inntrykk at deres aller første kommunitet i Norge ble etablert så langt nord som i Hammerfest!
Menighetens messe
Søndagen var gruppen med i menighetens høymesse og kirkekaffe. Kirkekaffen var til inntekt for menighetens byggeprosjekt, som har oppstart denne sommeren. For her trenger menigheten mer plass, til alt de foretar seg. Støtt gjerne prosjektet.
Takk
Stor takk til Elisabethsøstrene og St. Olav menighet i Tønsberg, for en fin helg.
Støtt søstrenes viktige arbeid.
Givertjeneste (gaver fra Norge)
Donation service (donations from all countries)