Ansikt-til-ansikt-møte i Oslo

Mange har lagt merke til at vi plutselig er langt flere her hos oss.

Dette skyldes besøk fra våre klostre rundt om i verden.

Mange land

Ja, for vår kongregasjon Dominikanerinnene av den romerske kongregasjon (CRSD) er i mange land. Foruten tilstedeværelsen her i Norge, har vi søstre i Sverige, Italia, Frankrike, Spania, Benin, Japan, Brasil, USA og Canada.

Søstrene har litt forskjellige oppgaver rundt om, men mange steder vil søstrene være engasjert innen undervisning og formidling.

Kommisjon

Siden kongregasjonen er så spredt, men også strekker seg etter enhet søstrene i mellom, er flere kommisjoner opprettet. Kommisjonene arbeider innen spesifikke områder av søstrenes liv og virke. Her er det kommisjoner for permanent formasjon, for misjon blant unge, for rettferdighet og fred, for kallsarbeid og mye annet.

Vanligvis møtes kommisjonene på zoom, siden ansikt-til-ansikt-møter både er kostbare og tidkrevende. Allikevel oppfordres hver kommisjon også til å møtes personlig en til to ganger i løpet av en seksårs periode.

Det var en av disse kommisjonene som la sitt ansikt-til-ansikt-møte til Oslo. Kommisjonen for permanent formasjon.

I kommisjonen er følgende medlemmer: søster Anne Bente (Norge), sr. Florence (Benin), sr. Maria (Spania),  sr. Marie Emmanuel (Frankrike) og sr. Catrine Elisabeth (Italia).

Permanent formasjon

Men hva betyr så permanent formasjon?

Det betyr at også søstre som har lang fartstid i kloster trenger påfyll og tid til refleksjon. Studier og fordypning er en av pilarene i det dominikanske liv, og uten denne siden av livet, ville det fort blitt vanskelig å stå til tjeneste i en verden som ofte er fremmed overfor det kristne liv. Fordypning gir grobunn og fundament til forkynnelsen. En forkynnelse som står som en av pilarene det dominikanske liv bygger på.

Fellesskap er også en av de dominikanske pilarer. Hver kommunitet har sin måte å fordype på. De har retretter, tema- og samtalekveler, med mer.

Men i sammenheng med kommisjonen for permanent formasjon, peker fellesskapet utover den enkelte kommunitet. Her er det mer snakk om å sikre en felles plattform for alle kongregasjonens søstre, ved å gjøre noe av fordypningen lik på tvers av landegrenser og kultursituasjoner søstrene måtte leve i. Det er her Kommisjonen kommer inn. Den utformer rett og slett forslag og eksempler til hva hver enkelt søster og hver kommunitet kan gjøre innen feltet.

Filmkveld

En måte å fordype seg, kan være å se en film i fellesskap, og så drøfte innholdet etterpå. Dette ble også gjort under kommisjonens møte på Katarinahjemmet. Sammen med søstrene ble det arrangert en fin liten filmkveld. Filmen som ble sett var Je verrai toujours vos visages (eng: All your faces), som ga grobunn til  refleksjon rundt håp, tilgivelse og en ny start.

Fellesskap

Men ikke bare forkynnelse, studier og fellesskap er dominikanske pilarer. Det er også bønn. Og da er alle de fire pilarene i vårt liv nevnt: bønn, studier, fellesskap og forkynnelse.

Kommisjonen deltok naturlig nok i søstrenes bønnetider og messer. De fikk også tid til et besøk i Lunden kloster og St. Johannes apostel og evangelist menighet på Bredtvet.

Men bare alvor var det ikke for denne kommisjonen heller. De fikk en god tur rundt i Oslo, med innslag av både historie og kultur. Det ble også tid for hyggelige måltider, hvor både reker og pizza sto på menyen. Så Norgesturen var nok ganske så vellykket. Men nå er møtet over, og vi takker for et hyggelig besøk.


Foto: Første foto er tatt av Lisa McFadden, de to andre av Katarinahjemmet


 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail