Interessert i klosterliv?

Her er noen vanlige spørsmål og svar.

Hva gjør jeg om jeg tror jeg har et kall?

Tror du at du kan ha et kall, er det klokt å kontakte en prest eller et kloster for en samtale. Blir du dratt mot et spesifikt kloster, kan du ta kontakt med det aktuelle stedet.

Ta også tiden til hjelp! Kallet identifiseres gradvis gjennom bønn, veiledning, og ved oppriktig å søke Gud og hans vilje. Ta derfor jevnlig del i menighetens liv i bønn og tjeneste, mens du setter deg mer inn i klosterlivet og de ulike ordenssamfunn.

Se denne linken for oversikt over katolske ordenssamfunn i Norge.

Hvem kontakter jeg om jeg tror jeg kan være kallet til Katarinahjemmet?

Da kontakter du klosteret på brev eller mail. Kontakt sr. Anne Bente eler sr. Ane-Elisabet.

Brev: Sta. Katarinahjemmet, Gjørstads gate 9, 0367 Oslo

E-post: sta.katarina@op.katolsk.no

Hva skjer når jeg tar kontakt med et kloster?

Når du tar kontakt med et kloster, begynner en tid for å bli kjent. Kanskje blir du invitert til kortere eller lengre besøk.

Om begge (klosteret og du) blir enige om å prøve kallet videre, inviteres du til en prøveperiode (postulat/novisiat) hvor du lever fullt ut sammen med søstrene/brødrene.

Et postulat tar gjerne mellom 6-12 måneder, mens et novisiat tar rundt 2 år. Dette er en lære- og studietid, ikke ulikt å være lærling innen et håndverksområde. Man lærer å leve klosterlivet, ved å leve det – under veiledning av en novisemester/inne.

Etter novisiatet avlegges midlertidige løfter for 3-6 år (varierer fra kloster til kloster). Samtidig studeres Bibelen, liturgi, kirkehistorie, klosterhistorie, andre filosofiske og teologiske emner. I tillegg kommer andre fagområder alt etter den enkeltes, Kirkens og klosterets behov.

Helt fra første dag i et kloster vil kandidaten ta del i fellesskapets liv og virke. Det betyr både i bønn, fordypning, fellesskap og arbeid kommuniteten måtte foreta.

Må jeg være katolikk?

For å tre inn i et katolsk klosterfellesskap må du være katolikk.

Er det aldersgrense?

Ja, det er en nedre aldersgrense satt av kirkeretten. Kirkeretten fastslår at alle må være fylt 18 år for å inntre i et novisiat. Det er ingen fasit, men de fleste som tas opp i novisiat i Norge er i 20- og 30-årene.

Er det andre kriterier?

I tillegg til å være myndig (18 år +), sier kirkeretten at den som tas opp i et novisiat må ha god helse, tilstrekkelig modenhet og en karakter som passer til dette livet.

Inntreden må også skje i full frihet og uten tvang. De som er bundet på andre hold, som for eksempel i et ekteskap, kan ikke tas opp i et novisiat.

Hva er de vanligste kravene for å bli søster på Katarinahjemmet?
  • Du må være katolikk og kvinne.
  • Du må være enslig eller enke. (Hvis du er skilt må du i utgangspunktet få ditt tidligere ekteskap annullert før du kan gå i kloster).
  • Du kan ikke ha ansvaret for barn. Har du imidlertid voksne barn som lever egne liv, er ikke dette noe problem.
  • Din fysiske og psykiske helse må være god.
  • Du må ha evnen til å leve et liv i fellesskap. (En sans for humor skader heller ikke!)
  • Du må ha et dypt ønske om å leve nær Gud og tjene dine medmennesker.
Andre spørsmål? Se her

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail