Vi kan ikke finne Gud i støyen og agiteringen. Naturen: trær, blomster, gress vokser i stillhet. Stjernene, månen og solen beveger seg i stillhet. Det essensielle er ikke hva vi sier men det Gud forteller oss og hva Han forteller oss gjennom andre. I stillhet lytter Han til oss, i stillhet taler Han til vår sjel. I stillhet er vi også gitt det privilegium at vi kan lytte til Hans stemme.

Stillheten er våre øyne.
Stillheten er våre ører.
Stillheten er vår munn.
Stillheten er våre sinn.
I vårt hjertes stillhet vil Gud tale.

Hjertes stillhet er helt nødvendig om du kan høre Gud over alt – i det en dør lukkes, i den personen som trenger deg, i fuglene som synger, i blomstene, i dyrene.

Hvis vi er forsiktige i stillheten blir det lett å be.

Mor Teresa av Calcutta

Stillhet er avgjørende for den som ønsker å søke Herren. I søstrenes konstitusjoner er stillhet fremhevet som en viktig faktor hvis klosterlivet skal bære gode frukter (Art. 27). Søstrene tilbringer hver dag rundt én time i personlig bønn og betraktning (stille bønn).

For noen kan stillhet og ensomhet oppleves som en trussel og en plage. For andre kan det være en mangelvare. Det kan være lettere å styre unna stillheten enn ensomheten. Ensomhet er et stort sosialt problem i vår del av verden. Stillhet og ensomhet sees neppe som goder for dem som er pålagt det, som ikke har noe valg, og som sliter med å komme ut av den.

LES OGSÅ: Kontemplasjon og aksjon – om dominikansk spiritualitet

En annen utfordring i dag er tidspress, et fenomen som sniker seg inn i klostrene også; vi vil så gjerne være tilgjengelige, til disposisjon for de som trenger oss, og risikerer å redusere det vi måtte ha å gi – nemlig det som ikke er av oss selv, men som vi mottar i stunder i stillhet og ensomhet.

Enkelte områder av vårt kloster er derfor stille soner. Der forsøker vi å hjelpe hverandre til å bevare stillheten. Slike områder er kapell, korridor og den enkeltes celle. Søstrene spiser også frokost i stillhet. Og til spesielle anledninger, som felles retrett og i Den stille uke, bevares stillheten også under andre måltider.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail