Skoleslutt med kloster og edderkopper

Vi vet studieåret nærmer seg en ende, når St. Sunniva skole kommer på besøk.

Og i dag var dagen! Hele tredje klassetrinn tok veien hit.

God samtale om kirke og edderkopper

De som var utendørs og i nærheten av Gjørstadsgate i formiddag, møtte kanskje en lang prosesjon av skoleelever. De kom til fots, og kunne høres på lang avstand. De var i god stemning da de klatret seg oppover siste bakke mot klosteret. Der fant rundt førti elever og fire lærere plass i hagen utenfor Rosahjemmet, hvor sr. Ane-Elisabet ventet og ønsket velkommen.

Ja, for det meste av besøket fant sted i hagen. Der gikk samtalen løst. Det ble tid til å snakke om alt fra klosterliv til edderkopper. Det forundrer nok ikke at et av temaene var klosterliv, men å dra til et kloster for å studere edderkopper? Sannheten er at disse elevene har studert sider av kirkens liv dette året. Og læremesteren? Det var ingen ringere enn selveste Freddy Edderkopp!

Men hvem er han?

Freddy edderkopp er, som navnet tilsier, en edderkopp. Han er hovedfigur i en barnebokserie, som er skrevet på Sta. Katarinahjemmet. Bøkene har, siden de ble utgitt på St. Olav forlag, gledet stadig nye barn.

I mange år har tredjeklassingene på St. Sunniva skole, brukt bøkene om Freddy edderkopp som studiepensum. Etter å ha levd seg gjennom temaer som klosterliv, sakramenter og helgener, har så klassene funnet veien til Katarinahjemmet, som en siste Freddy edderkopp-avslutning på skoleåret.

Kanskje er valget av kloster ikke så tilfeldig for utflukten. Ja, for Edderkoppen – Freddy – har sitt hjem på Katarinahjemmet. Han bor rett og slett i kapellet, et godt stykke overfor Tabernakelet. Der er han med på søstrenes bønneliv, om han ikke har slengt seg over på sløret til sr. Agate, og slik også får være med på alt søstrene foretar seg.

Bildet er fra tredje bok i serien – Freddy edderkopp og helgensafarien. Tegningene i bøkene er av Roy Søbstad. Forfatter er sr. Ane-Elisabet Røer OP
Vi fant Mia!

Etter en hyggelig og lang utveksling om edderkopper, klosterliv og tro, ble elevene invitert med på omvisning inne i klosteret.  Turen gikk først til kapellet, hvor alle kjente igjen stedet Freddy bor. Det ble også tid for å snakke om alteret, disiplene og Jesu sårmerker. Samtalen formet seg selv, gikk lett og var hyggelig.

Men, Freddy edderkopp er ikke eneste figur i bøkene. Her er søsteren hans Imelda og to fettere fra St. Dominikus kirke. Og i tillegg finner man den litt storvokste og heslige kusine Mia. Og hun bor hvor? I hagen, der elevene opphold seg mest under besøket. Det var da ikke tilfeldig at flere av elevene mente de hadde møtt akkurat Mia. «Vi møtte Mia borti bakken her! Ja, opptil flere av henne», kunne de stolt fortelle.

Den bitte lille edderkoppen Freddy, var det dessverre ingen som hadde sett. Med unntak av et par som undret på om det var ham de hadde trykket i hjel for en stund siden.

Sang

Besøket, som varte i to små timer, ble kronet med en mini-konsert fra elvene. De hadde forberedt flere sanger, som ble fremført under almetrærne. En kanon ble det også tid til.

Takk til studenter og lærere på St. Sunniva skole. Vi gleder oss til nytt besøk neste år.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail