PUSH GRENSENE!

Hele tre skoler var representert på Katarinahjemmet under OD-dagen 2020.

Foto: Sta. Katarinahjemmet

Elevene kom fra Bjølsen skole, Fagerborg skole og Edvard Munch Videregående skole. En fjerde elev, ved en annen skole i Oslo, skulle også ha tilbragt dagen her hos oss, men da han havnet i nærkontaktkarantene, ble han forhindret.

Operasjon dagsverk

Operasjon dagsverk (OD-dagen) er Norges største solidaritetsaksjon. Unge ved ungdoms- og videregående skole gir en skoledag årlig, til arbeid. De arbeider i eget hjem, hos naboen eller i en bedrift.

Pengene elevene tjener, går ikke til egen lomme, men til støtte for andre unges utdannelse og fremtid. Prosjekt, mottagergruppe og land, er bestemt på forhånd. Elevene  setter seg så inn i prosjektet og opparbeider seg slik god forståelse for ungdommene de hjelper under den solidaritetsaksjon, som OD-dagen er.

En av elevene som gir en dags arbeid på Katarinahjemmet, for slik å bidra til andre unges utdannelse. Foto: Sta. Katarinahjemmet
Push grensene

Under årets solidaritetsaksjon støtter unge i Norge Strømmestiftelsens arbeid blant Sør-Sundanesiske flykninger i Uganda. Flykningene bor i flyktningeleirer. Pengene som jobbes inn under OD-dagen, skal gi tilgang på skolegang, traumebehandling og hjelp til dialog. Aksjonen har navnet Push grensen.

Fra ingen til fire

OD-dagen er alltid en dag vi ser frem til her på Katarinahjemmet. I år så det allikevel vanskelig ut. Lenge trodde vi at dagen ble umulig å gjennomføre, nå som Oslo er under stadig strengere koronatiltak. Det var heller ingen elever eller skoler som hadde tatt kontakt og spurt om jobb dette året.

Da dagen nærmet seg, snudde situasjonen seg totalt. Ikke bare kom en elev fra videregående og ønsket seg jobb hos oss, men også tre elever fra samme fotballag meldte seg. Vi hadde plutselig fire elever for dagen, og gledet oss. (Da dagen kom var det tre igjen, siden en var underlagt karantene og ikke kunne komme).

Frø, løv og beskjæring

Den 29. oktober tok dermed tre elevene og en søster fatt på OD-dagen. Det ble en dag preget av koronatiltak. Håndhilsning ved ankomst, ble erstattet med antibac og enighet om å holde god avstand. Om ikke det var nok, ble alt arbeidet lagt til hagen. Det ble tid for å rake løv, beskjære busker og sanke frø.

Dagen ble fantastisk! Været var nydelig, og iveren stor.

Vi takker elevene for en flott innsats.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail