Oktoberutflukt til Fredrikstad.

Da Sta. Katarinahjemmets volontører dro til Fredrikstad, viste det seg at byen hadde mye å by på!

Ja, så mye at det overrasket!

Korona ulmende i skyggen

Det er en viktig del av volontørprogrammet at steder og byer utenfor Oslo besøkes. Under reisene studeres lokal historie, kultur og levesett. Den katolske kirkes tilstedeværelse i nåtid og historisk tid er en viktig del av reisene. Men som for så mye annet, ulmer koronapandemien i skyggen av alt man foretar seg. Det er dermed ikke lett å verken planlegge eller gjennomføre slike reiser. Årets gruppe må derfor belage seg på mer spontane og overraskende turer ut av hovedstaden.

Turen til Fredrikstad var ikke et unntak med tanke på spontanitet. Turen ble planlagt og gjennomført i løpet av få dager. Til og med en velgjører steppet støttende til i siste liten og gjorde den økonomiske biten mer håndterlig.

Byferga, elver og tømmerfløting

Vel ankommet Fredrikstad og bilen parkert, entret gruppen byferga. Til stor glede var båtturen ikke bare hyggelig, men også helt gratis! Turen over var innledningen til første studiestopp for denne volontørturen. Det ble en lengre rast på kaien, mens en av volontørene gjennomgikk det meste som er verd å vite om Glomma. Hovedvekten ble lagt på fløting og industri langs Norges lengste elv.

Ayla forteller om fløting og industri langs Glomma. Foto: Katarinahjemmet
Gamlebyen

Turen videre gikk inn i Gamlebyen. Vollene ble besteget, og koselige gater besøkt. Også her ble det holdt et lengre innlegg. Historiske perioder ble belyst. Danske konger, økonomisk amnesti, religionsfrihet, valgkirker og mye mer.

Det var også god anledning til å ta bilder, for den pågående koronapandemien sørget for noe bedre fremkommelighet i gatene, enn ved tidligere besøk. Et lite og ganske nylig åpent museum, var en ekstra liten begivenhet.

Togmuseem

Under en noe planløs vandring i Gamlebyen, ble gruppen stanset av en ivrig mann. Han var togentusiast og drev et togmuseeum. Vel innenfor, ble det servert hornmusikk og pølse med lompe, toppet med en lengre vandring mellom fantastiske landskap og modelltogbaner.

Litt overraskende ble gruppen invitert inn i Gamlebyen modelljernbanesenter. Foto: Katarinahjemmet
Det katolske Fredrikstad

Det ble også tid for en katolsk historisk vandring. Den lokale menigheten ble besøkt fra utsiden. Kirken var stengt og messen avlyst, siden prestene allerede hadde tatt turen over fjellet, for å delta på den historiske bispevigselen i Nidarosdomen.

Tross avlyst messe og stengte dører, ble det tid til et nytt innlegg. Denne gangen om menighetens historie, samt et lærerikt bidrag om Fredrikstads tidligere katolske historie både før og etter reformasjonen.

Det var allikevel St. Josephsøstrene som var hovedtema i den katolske delen av programmet. Det har i nyere tid vært mange katolske sykehus i Norge. Nesten hver by har hatt en kommunitet med katolske søstre. De drev hospitaler og skoler. Fredrikstad var sr. Josephsøstrenes by. Her hadde de sykehus og kloster. To av volontørene hadde derfor besøkt den siste kommuniteten St. Josephsøstrene har i Norge. Den ligger på Grefsen i Oslo. Sammen med sr. Ruth studerte de søstrenes historie, med hovedvekt på tiden i Fredrikstad. Det var derfor med ærefrykt gruppen som besøkte Fredrikstad, tok plass foran St. Joseph hospital. Hospitalet lå et stenkast fra Sta. Birgitta menighet.

Franka forteller om St. Josephsøstrenes tid i Fredrikstad. St. Joseph hospital skimtes i bakgrunnen. Foto: Sta. Katarinahjemmet
Skjærgården

En avlyst messe førte til improvisasjon og nytt program. Turen ble dermed avsluttet med en tur utover i skjærgården. Til stor glede for alle.


Vi takker alle som gjør slike turer mulig for oss å gjennomføre.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail