Nyttig erfaring

Sta. Katarinahjemmet har nå sitt første møte med koronaviruset, og rykter går om full nedstengning, isolasjon og noe tunge tilstander.

Så ille er det ikke.

Student med milde symptomer

Da en av våre studenter testet koronapositivt onsdag 26. august, hadde hun ikke vært i kontakt med andre i huset på et par dager, med unntak av en søster. I tråd med våre smitteverntiltak ble studenten isolert i et eget område av bygget allerede mandag da hun våknet med milde symptomer. Studenten har det etter forholdene bra, og er fortsatt isolert fra andre beboere i huset.

Godt samarbeid med bydelen

Samme dag som testresultatet var klart positivt, begynte et nært samarbeid mellom Sta. Katarinahjemmet og smittevernkontoret i bydel Frogner. De forskjellige berørings- og møtepunkter innad i huset ble kartlagt, noe som resulterte i isolering av to fløyer i tredje etasje, hvor alle ble satt i karantene. De øvrige deler av huset (kloster og gjestehus) ble ikke berørt, heller ikke Rosahjemmet.

Dermed var det kun beboere i vårt studenthjem, inkludert volontører og en søster, som havnet i karantene i denne omgang. En hel etasje ble satt av for formålet. Smittevernkontoret i bydelen forandret siden karantenen til midlertidig isolat, da alle måtte teste seg. Når denne nyheten skrives har allerede de fleste fått svar på testen, og alle har et negativet testsvar. Alle med negativt prøvesvar er nå tilbake i karantene, og kan igjen ta små spaserturer i nærmiljøet så sant de holder god avstand til alle de møter.

Første kveldstur etter å ha vært i isolasjon i påvente av testsvar. Selv på tur holdes det god avstand.

Surrealistisk og skremmende å bli sendt hjem

Den siste uken har vært skremmende og surrealistisk for flere av de involverte. Beboerne ble hjemkalt fra skole og jobb, og kom hjem til en lukket fløy med meget begrenset bevegelsesfrihet.  «Det var stressende å bli kalt hjem på den måten,» forteller en, og beskriver en situasjon hvor hun ikke lenger kunne svare på forventninger fra arbeidsplass og studiested.  «Jeg følte meg stigmatisert,» sier hun, «jeg ble plutselig annerledes, et spesielt tilfelle, en mulig koronafare, som ble sendt hjem».

Når det gjaldt hjemmestudier var det enklere. De fleste hadde allerede mye av studieopplegget online, og kunne fortsette med det. Andre fikk raskt snekret sammen et  alternativt opplegg for selvstudier. Slik har det vært ro og flittig arbeid i studentrommene på dagtid.

En magisk heis …

Selv om den første dagen var fylt med bekymring og behov for omlegging av daglig program, snudde det raskt til noe bedre. Et lite provisorisk kjøkken og spiserom ble strategisk installert foran heisen.  «Maten er absolutt det beste med denne karantenen!» bedyrer en student, mens en annen spør om vi ikke kan fortsette med makrell i tomat også etter karantenen.

Et provisorisk kjøkken er installert for anledningen.

Så er det selve heisen. «Den er magisk!» sier en student. Hun får bifall av andre. «Hver gang jeg hører heisen, blir jeg fylt med spenning,» fortelles det. «Det er like spennende hver gang å se hva heisen inneholder.» Ja, for her kommer ikke bare post og nødvendig matforsyning opp med heisen, men også snacks, pizza, brettspill og en flunkende ny kaffemaskin! «Bedre sted å være i karantene, vet jeg ikke om,» smiles det.

Den magiske heisen leverer pizza på lørdagskvelden.

Den magiske heisen er allikevel ikke alene om jobben. Både søstre og ansatte nedlegger en stor jobb for å gjøre karantene- og isolasjonstiden enklest mulig. De er ikke selv i karantene eller isolasjon, med har desto mer å henge fingrene i, når femten stykker er i karantene i en etasje og en ligger koronasyk et annet sted i bygget.

… og en morsom hyttetur!

Studenten som har fått påvist korona forteller at hun etter forholdene har det bra. «Jeg har kakao, jus og får alt jeg trenger foran døren,» forteller hun. Det kan allikevel bli ensomt å være alene så mange timer om gangen og kun ha telefonisk kontakt med resten av huset.

Men oppe er det god stemning. Her er det hele femten stykker i karantene sammen. «Jeg opplever dette som en flott hyttetur med jentene!» sier en student. «Det føles ikke fengslende i det hele tatt. Vi holder oss bare på hytta». «Ja,» istemmer en annen, «det er en hyttetur uten av vi gidder å gå på ski. Det er bare hyggelig!»

Det er god stemning, selv om ventetiden i karantene også kan bli lang.

«Dette er for meg en mulighet til å bli mer kjent med de andre,» sier en annen student. Hun forteller om morsomme spill på kvelden og dansing i korridorene. Ja, det diskuteres og krangles, men latteren sitter heldigvis løst.

Romkarantene

Men det er også bekymring i luften og alt er ikke bare gøy for alle. Man må stadig minne hverandre på å holde avstand, vaske hender og vise hensyn. Å vite at én faktisk er syk, og at andre har vist små tegn til symptomer, skaper uro. Flere har måttet tilbringe tiden på eget rom i karanteneområdet, grunnet milde symptomer.

«Jeg var litt redd da jeg kom i romisolasjon,» forteller en. «Det var som å være et vandrende potensielt virus,» sier hun, «og jeg følte alle andre var redd meg.» «Samtidig var det fint,» legger hun til etter en tenkepause, «men også litt forvirrende. Jeg fikk kaffe og mat på døren. Noen banket på, jeg åpnet, og der var det mat. Men… ingen å se.» «Man måtte finne nye måter å kommunisere på,» forteller en annen som også tilbrakte tid i romisolat. Hun opplevde tiden god, og var glad for litt mer stillhet og ro, og koste seg med å høre hytteturslyder i det fjerne.

Også en søster

Studentene er allikevel ikke overlatt helt til magiske heiser og til seg selv. En av søstrene er også pålagt karantene, og har flyttet inn i karanteneområdet for å tilbringe tiden sammen med gruppen. «Det jeg erfarer,» sier hun, «er at det er nødvendig at en av oss er her, så studentene ikke totalt er overlatt til seg selv i en så vanskelig og uoversiktlig tid». «Dessuten er dette en viktig erfaring for oss, som hjelper oss å legge opp en plan for liknende situasjoner i tiden fremover. Vi får rett og slett anledning til å se hva som fungerer og hva som ikke fungerer, når deler av huset blir satt i karantene,» sier hun.  «Jeg føler meg dessuten privilegert,» tilføyes det, for også hun koser seg på hyttetur!

Men hvordan påvirkes studentenes hytteturfølelse, den magiske heisen og romkarantenen, av bokstavelig talt å ha fått en nonne på slep? «Det er hyggelig å vite at noen bruker så mye tid på oss,» mener en student, og legger til at hun tror det ville blitt mer kaos uten å ha en av søstrene der. De andre nikker og er enig. Det er godt å ha en link ned til resten av huset. «Og en som har hele oversikten,» skytes det inn, «for det er lett å glemme at ikke alle opplever dette likt og at noen kan føle karantenen mer utfordrende enn andre».

Alt har en ende

Karantenen for studenthjemmet avsluttes etter planen fredag den 4/9 om morgenen. For søsteren et døgn senere. Studenten som er syk er ved godt mot, men hennes isolasjon vil trolig vare noe lengre.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail