Livets stora frågor

Klara Mårtensson bodde på Sta. Katarinahjemmet i perioden 2009-2012.

Foto: Erik Berg

Høsten 2018 er Katarinahjemmets «Hjem for unge piker» nitti år! I den anledning er en rekke kvinner som har bodd her intervjuet. Klara Mårtensson svarte skriftlig.

Jag flyttade till Oslo som väldigt ung och mina föräldrar ville att jag skulle bo på ett tryggt ställe som också serverade mat. Katarinahjemmet var helt perfekt för det! Lugn och stilla miljö med trevliga studenter. Vi hittade det på internet och det kändes direkt som om vi hittat rätt. Jag bodde där från att jag var 16 år till året jag fyllde 19 år. 2009-2012.

För mig var det en stor trygghet att bo på Katarinahjemmet. Man var aldrig ensam och kunde alltid få hjälp om det fanns behov för det. Det var mysigt och intressant att kunna äta och konversera tillsammans med de andra studenterna. Möjligheten för att också besöka det lilla kapellet och be en stilla bön var också hjälpsamt i en ibland lite krånglig tonårstid.

Systrarna var alltid snälla och öppna för samtal, även om jag den dag idag skulle önskat att jag kanske hade ägnat ännu mer tid till att faktiskt lära känna dem. Jag var nog ganska upptagen och självcentrerad på den tiden och missad en hel del aktiviteter som systrarna ordnade. Det hade varit intressant att förstå hur ett liv i kloster verkligen fungerar.

Jag har nästan ingen kontakt med systrarna den dag idag, men när mina föräldrar kommer på besök bor de gärna på Katarinahjemmet. De trivs väldigt bra i den stilla miljön. Då och då stöter jag på systrarna i kyrkan och det är alltid lika trevligt.

Ett fint minne jag har från Katarinahjemmet är från när jag konfirmerade mig. Hela min familj var där och vi fick låna ett festrum att fira i. Systrarna var med mig i kyrkan och kom även förbi en stund under festen.

Bildet er tatt i St. Olav domkirke etter at Klara er konfirmert.

Min tid på katarinahjemmet hade stor betydelse för min tro. När jag var ung tvivlade jag nog mycket på Gud och kyrkan. Det hjälpte att bo på ett ställe som påminde mig om hur viktig tron är för att kunna leva ett bra, moraliskt liv och framförallt ett mer fullkomligt liv. Det har också fått mig att fundera mer över livets stora frågor.

Klara utdannet seg til ballettdanser den tid hun bodde på Katarinahjemmet. I en periode i nyere tid var det flere unge dansere ved studenthjemmet. De fleste var elever ved Fagerborg videregående skole, mens Klara studerte ved Kunsthøgskolen. Hun er i dag profesjonell danser ved Den Norske Opera i Oslo. Foto: Erik berg
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail