Dominikansk jubileum i Lund

lundDenne helgen, 20.-22. mai setter 80 medlemmer av den dominikanske familie hverandre stevne i nærheten av Lund i Sverige.

Foranledningen er naturligvis Dominikanerordenens 800-årsjubileum, og deltagerne kommer fra Norge, Sverige, Danmark og Finland, i tillegg til gjester fra Frankrike, Italia, Sveitsa, Polen, USA, Egypt, deriblant også ordensmagisteren Bruno Cadoré.

Når dominikanere møtes, står naturligvis forkynnelse på programmet, og tre innledere nærmet seg emnet fra forskjellige vinkler. Fr. David Caron fra USA, som er biskoppelig vikar for evangelisering i erkebispedømmet New Orleans og dessuten en av de prester som pave Frans har utsendt som “missionary of Mercy” i anledning barmhjertighetens år, trakk opp linjer fra ordensjubileet og fra barmhjertighetens jubelår i et innlegg: Preaching the ‘the  perfect storm of joy’, fr. Antoine Levy fra Finland snakket om spesielle utfordringer ved forkynnervirksomheten i Norden, og pekte ut en gruppe mennesker som særlig aktuelle for dominikanere; de som ifølge fr. Antoine nærmest er for “kumaner ” å regne, mennesker som knapt har kunnskap om kristendommen og som må ta imot den på ny. (Kumanene var et hedensk folkeslag som i sin tid var med på å vekke den hellige Dominikus kall til forkynnervirksomheten, som i sin tur førte til etabelringen av Dominikanerordenen). Og endelig sr. Cathrine Droste, professor i moralteologi ved dominikanernes universitet Angelicum i Roma, og også vise-dekan ved det samfunnsvitenskapelige fakultet der – hennes foredrag bar tittelen “beautiful feet” med referanse til Jesaja, 52,7; “hvor vakre de er der de løper over fjellene, føttene til den som bringer bud, forkynner fred, bringer godt budskap, forkynner frelse og sier til Sion: ‘Din Gud er konge!” Sr. Catherine koblet glede, skjønnhet, forkynnelse i sitt innlegg, og vektla viktigheten av “førstehånds” kunnskap om Den man forkynner – intellektuell kunnskap er viktig, men skal budskapet ut, holder det ikke med annenhånds erfaring!
Lørdag står sannhet og relativisme på programmet i et åpent seminar i Lund. Hele helgen består av foredrag, samtaler, samvær omsluttet av tidebønner og messe. Lørdagen avsluttes med vesper i Lund domkirke som den hellige Dominikus etter all sannsynlighet har besøkt. Han var nemlig i Danmark to ganger på tidlig 1200-tall, og på det tidspunkt var Lund og Skåne en del av Danmark.
Søndag avsluttes det hele med høymesse i den katolske menigheten i Lund, St. Thjomas forsamling, hvor en av brødrene, Johan Linden, er sogneprest.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail