Martyrer i Vietnam

vietnam_helgenerI perioden 1625 til 1886 led mellom 110 000 og 130 000 mennesker martyrdøden i Vietnam. 117 av disse er helligkåret og minnes den 24. november hvert år. Dette er en minnedag som også er viktig for vår Orden, siden trettifem blant de helligkårede var medlem av Den dominikanske familie og ytterligere tjuefem sto i nær forbindelse med vår Orden.

Elleve av de dominikanske martyrene var spanske dominikanerpatre sendt som misjonærer til Vietnam, og som der fungerte som biskoper eller prester. De hadde stor fremgang i forkynnelsen og vant også lokale kall til Den dominikanske familie. Av disse led mange martyrdøden. Blant de 35 helligkårede fra Den dominikanske familie er elleve dominikanerpatre av vietnamesisk opprinnelse, mens tretten er tertiarer (hvorav en kvinne). I tillegg til disse til disse trettifem direkte knyttet til vår Orden, sto tjuefem av de resterende 117 helligkårede martyrer på en eller annen måte i forbindelse med dominikanerne som virket i Vietnam.

At de vietnamesiske martyrer er viktige for Den dominikanske familie i sin helhet kommer også til uttrykk her hos oss på Katarinahjemmet. For da søstrene grunnla sitt dominikanerkloster i Oslo i 1928, bare noen få år etter de franske dominikanerpatrene grunnla i Neubergaten, fikk de fra patrene overrakt nettopp relikvier etter Vietnams martyrer. Disse hviler fortsatt i vårt alter i kapellet på Katarinahjemmet den dag i dag.

s_MartheI anledning festdagen 24. november 2015 har sr. Marthe skrevet en betraktning over en av de mange vietnamesiske helgener. Den kan leses her: Betrakting.pdf.

Les mer om de 117 martyrer på katolsk.no

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail